Alle trainingen op een rij

Communicatietrainingen

Communiceren, we doen het allemaal maar zo eenvoudig is het nog niet. Hoe vaak doen we niet ons best om onze “boodschap” over te brengen en dan te constateren dat de ander daar “geen boodschap” aan heeft? Ligt dat dan aan onszelf of aan de ander? Of juist aan allebei? 

Hoe komt dat nu en is het mogelijk om juist wél met de ander glashelder in contact te komen en zo je doel te bereiken? En hoe kun je de ander dan beïnvloeden? 
In deze workshop gaan we met diverse communicatiestijlen aan de slag. Je leert welke communicatiestijlen er allemaal zijn en hoe deze toe te passen. Je krijgt inzage in je eigen voorkeursstijlen en hoe je andere stijlen kunt aanleren. Ook kijken we naar “duwen” en “trekken” in een gesprek. Hoe ontstaat dit nu en hoe kun je dit het beste toepassen? En natuurlijk leggen we de link tussen de communicatiestijlen en de beïnvloeding van de ander. 

Na afloop van de workshop ben je in staat om te kiezen uit diverse communicatiestijlen en deze op het juiste moment in het gesprek in te zetten en je invloed te laten gelden. Je wordt zo een gesprekspartner die steviger in de schoenen staat en zijn doel in het gesprek weet te behalen! 

 

In deze workshop leren de deelnemers wat écht luisteren nu eigenlijk inhoudt. We staan stil bij verschillende manieren van luisteren, zoals actief en passief, en hoe je nu kunt luisteren in plaats van horen. Want dat is nogal een verschil! 
Daarnaast besteden we aandacht aan hoe je de ander verbaal en non-verbaal kunt stimuleren om zijn/haar verhaal te vertellen. En we staan stil bij hoe je verdiepende vragen kunt stellen en de situatie helder kunt samenvatten. Het is een interactieve workshop waarbij we veel gaan oefenen om de vaardigheden meester te worden. Een must als je een echt “luisterend oor” wil zijn voor je collega of cliënt. 

Zo voorkom je dat een ander over jouw grenzen heen gaat en ben je duidelijk naar de ander toe waar die grenzen nu precies liggen. Je houdt zo de onderlinge relatie op een goede manier in stand. In de praktijk blijkt dat best lastig en komen vaak de volgende vragen naar voren: 

  • Hoe stel ik nu een grens op die voor iedereen duidelijk is? 
  • Hoe herken ik bij mijzelf dat een grens wordt overschreden? 
  • Hoe bewaak ik mijn grenzen? 

In deze training krijg je antwoorden op bovenstaande vragen. Ieder gaat zijn grenzen formuleren en krijgt hier een aantal handige tips voor. Een goed geformuleerde grens is alvast het halve werk! 
Vervolgens gaan we de “alarmbellen” ontdekken; dit zijn kenmerken die voor iedereen anders zijn en die aangeven dat jouw grens wordt overschreden. Het is dus belangrijk dat je deze “alarmbellen” leert (her)kennen. Ze zijn immers een signaal om aan “grensbewaking” te gaan doen. 
En tenslotte gaan we aan de slag met het beschermen van jouw grenzen; hoe maak je de ander duidelijk dat er sprake is van grensoverschrijding, zonder direct in een conflict te komen? 

In deze training leer je hoe je op respectvolle wijze je grens aangeeft en bewaakt zodat je prettig en veilig kunt functioneren!  

Verbale agressie lijkt steeds vaker voor te komen. In deze training krijgen de deelnemers allereerst inzicht in verbale agressie: wat is het nu precies, hoe ontstaat het, wat is het verloop ervan en welke soorten zijn er? Verbale agressie heeft veel te maken met het overschrijden van grenzen en daarom besteden we hier vervolgens veel aandacht aan. Hoe stel je nu je eigen grenzen op en maak je deze vervolgens duidelijk kenbaar naar de ander toe? Tenslotte leren de deelnemers op professionele wijze de-escalerend gedrag in te zetten, afhankelijk van het soort verbale agressie dat ze tegenkomen. Hierbij leren ze oog te hebben voor de onderlinge relatie en krijgen ze handvatten om deze relatie intact te houden. Het is immers altijd prettig om uiteindelijk weer met elkaar in gesprek te kunnen gaan. 

Gastvrijheid: de kunst om iemand zich welkom te laten voelen! Maar hoe doe je dat nu precies en zorg je ervoor dat het eerste contact direct “raak” is? En hoe creëer je dat welkome gevoel dat je de bezoeker graag laat ervaren? We staan uitgebreid stil bij houding en gedrag die hieraan bijdragen. Zo is luisteren een belangrijke gewenste vaardigheid. En we besteden ook aandacht aan de invloed van de omgeving. Daarnaast laten we zien hoe je snel bij de bezoeker kunt aansluiten; niet alleen welkom heten maar ook op een vlotte en prettige wijze echt contact maken en erachter komen waar de bezoeker voor komt. Immers; oprechte aandacht en belangstelling doet de onderlinge relatie goed en zorgt voor een tevreden bezoeker die graag weer terugkomt. 

In deze workshop gaan we aan de slag met de Roos van Leary. Aan de hand van dit handige communicatiemodel krijg je inzicht in jouw voorkeursgedrag en hoe je andermans gedrag kunt beïnvloeden. Hoe ga je bijvoorbeeld om met iemand die tegenwerkt of juist geen initiatief neemt? Door je eigen gedrag aan te passen! Je leert ook analyseren waarom een gesprek wel of niet goed loopt. En als het niet goed loopt, hoe hier dan verandering in aan te brengen.  Een trainingsacteur helpt om de Roos spelenderwijs te ontdekken en ondersteunt jou met praktische oefeningen om het in de praktijk toe te passen. Zo ga je beter communiceren en bereik je sneller je doel! 

Als maatje of als begeleider ben je er voor de ander. Luisterend en vaak ook op een andere manier ondersteunend. Voor beiden verrijkend. Soms kan het ook lastig zijn. Bijvoorbeeld als degene die jij begeleidt problemen ervaart of dingen maar niet voor elkaar krijgt. Hoe ga je daarmee om? Oplossingsgerichte gesprekstechnieken kunnen je helpen in je rol als maatje of begeleider. In deze training van 2 aparte sessies van 3,5 uur leer je meer over deze methode: 

  • Je leert te ondersteunen vanuit een positieve focus. 
  • Je begeleidt in wat wél mogelijk is, of wat diegene graag zou willen bereiken. 
  • Je helpt jouw cliënt te ontdekken wat al goed gaat of ooit goed werkte en welke eigenschappen de ander verder kunnen brengen. 
  • Je oefent oplossingsgerichte gesprekstechnieken. 

De training is opgebouwd rond de volgende vragen: 

  • Wat zijn de belangrijkste uitgangspunten van oplossingsgericht begeleiden? 
  • Welke houding vraagt oplossingsgericht begeleiden van jou? 
  • Welke basisvragen staan centraal en hoe kan je die afhankelijk van de situatie inzetten? 
  • Wat zijn veel gebruikte gesprekstechnieken en hoe gebruik je deze?  

Als je altijd al hebt willen leren hoe je een krachtige presentatie neerzet, dan is deze training iets voor jou! In deze uitgebreide training (2 aparte dagdelen), krijg je alle ins en outs om een goede presentatie te geven. En dat begint al bij een belangrijk punt: de voorbereiding. Welk doel heb je voor ogen, hoe bouw je je presentatie op en hoe breng je er een logische structuur in aan? 

Natuurlijk is er vervolgens volop aandacht voor de verbale en non verbale aspecten (o.a. houding en stemgebruik); welke zijn er zoal en hoe kun je deze effectief inzetten zodat je boodschap goed overkomt? Ook krijg je inzicht in hoe je een goede interactie met je toehoorders opbouwt. 

Geen presentatie zonder vragen tussendoor of na afloop. Je leert onderscheiden welk type vragen je kunt verwachten (bijvoorbeeld informatief of kritisch) en hoe deze te beantwoorden. 

Natuurlijk gaan we bij deze training ook veel oefenen om het geleerde direct in de praktijk te brengen. Zo geef je een presentatie met impact! 

In het intake gesprek inventariseren we wat de gewenste leerdoelen zijn, zowel qua inhoud als qua gewenst zichtbaar gedrag. Een duidelijk doel draagt immers bij aan een goed rendement van de training. En staan we ook stil bij de verwachtingen en eventuele eerdere initiatieven op dit vlak. Ook is het mogelijk dat we enkele deelnemers van tevoren spreken over gewenste leerpunten en verwachtingen. Vervolgens ontwikkelen we de training zodanig dat deze nauw aansluit op de gewenste doelen. 

persoonlijke effectiviteit trainingen

Een training die voor iedereen interessant is. Je ontdekt jouw kernkwaliteiten (“waar ben jij nu echt goed in?”) en hoe deze kwaliteiten effectief in te zetten. Dat is immers fijn werken! Maar welke valkuilen zijn er en wat te doen om hier niet in te vallen? Bijvoorbeeld: als je “oog voor details” hebt (kwaliteit), hoe voorkom je dan dat je doorschiet in “pietluttig gedrag” (valkuil)? En waarom kunnen mensen zich zo irriteren aan het gedrag van een ander? Juist van zo’n persoon, jouw zogenaamde “allergie”, kun je veel leren! Door inzicht te krijgen in je eigen gedrag en dat van een ander, ga je jouw kernkwaliteiten beter benutten! 

In de sociale sector waar de vrijwilligers vaak zelf het verschil uitmaken, is vitaliteit noodzakelijk. Een vitale vrijwilliger is fit en zorgt voor meer energie en plezier in het werk. Onderzoek wijst uit dat vitale medewerkers een positief effect hebben op cliënten en collega’s en dat de kwaliteit van hun werk toeneemt. In deze training onderzoeken we hoe we onze vitaliteit kunnen vergroten aan de hand van 3 stappen: 

  1. goed voor jezelf zorgen, 
  2. ken je energievreters en -gevers en 
  3. vergroot je eigen invloed op je werk. 

Bij deze stappen hebben we aandacht voor 4 dimensies: het hoofd, het hart, het lichaam en de ziel. Je kunt immers op meerdere fronten aan je eigen vitaliteit werken. Niet alleen staan deze 4 dimensies met elkaar in verbinding, het zorgt ook voor een effectieve en veelzijdige aanpak. 

Aan het einde van de training heeft elke deelnemer zijn eigen plan van aanpak opgesteld hoe hij zijn vitaliteit kan vergroten en kan dit direct in de praktijk gaan brengen. 

Geïnteresseerd in een van onze trainingen?

Neem dan vandaag nog contact met ons op