Intervisiebegeleiding

Intervisie vormt samen met coaching en training een mooi en aanvullend geheel. Intervisie draait om leren van elkaar, met elkaar en actief werken aan de verbetering van een werksituatie. Om vervolgens effectiever en met meer plezier en energie aan de slag te gaan. 

Wat is het? 

Intervisie is een mooie manier om jezelf verder te ontwikkelen. Het is een collegiaal overleg tussen professionals (bijv. collega’s, vrijwilligers die hetzelfde werk doen enz). 
Eén van de deelnemer legt een uitdagende werksituatie voor aan de anderen, bijv: niet goed om kunnen gaan met een collega, een vrijwilliger die weerstand vertoont, last hebben van de druk die het werk op je legt, een collega of vrijwilliger voert zijn taken niet goed uit, moeite hebben met het stellen van grenzen etc. Intervisie is heel leerzaam want je kijkt met anderen naar het effect van jouw eigen gedrag, beslissingen en aanpak. 

Wat is het doel? 

Het doel is om verbetering in de werksituatie te realiseren. Tegelijkertijd werken de deelnemers aan hun eigen professionaliteit door van elkaar te leren. Niet voor niets maken o.a. Zorg- en Welzijnsorganisaties geregeld gebruik van intervisie.  

Hoe werkt het? 

Het overleg vindt plaats binnen een vastgestelde structuur. Hierbinnen vindt stapsgewijs het proces plaats. Dat start met een deelnemer die een vraagstuk inbrengt over het (vrijwilligers)werk, het verkennen daarvan door de anderen (door vragen te stellen die de inbrenger van de vraag tot nadenken aanzet) tot het geven van adviezen en oplossingen. 
Tenslotte staan zowel de inbrenger als de groep stil bij wat is geleerd. 
De deelnemer die de vraag heeft ingebracht kan vervolgens met de adviezen en oplossingen gericht aan de slag. De nieuwe inzichten zorgen zo voor effectiever gedrag.  

De rol van intervisiebegeleider 

De begeleider helpt met het opstarten van de intervisie (o.a. een open en veilig leerklimaat realiseren), met het kiezen van een passende intervisiemethode en het begeleiden van het proces. Daarnaast maakt de begeleider de groep steeds meer intervisievaardig door kennis en kunde over te brengen (bijv. welk type vragen te stellen, hoe constructief advies te geven, omgaan met emoties etc). 

De voordelen van intervisie 
  • Door het opdoen van nieuwe kennis en het verbeteren van vaardigheden verstevigen de deelnemers hun professionaliteit. 
  • Deelnemers voelen zich gezien en gehoord waardoor ze zich  waardevoller en meer gewaardeerd voelen. Ze staan steviger in hun schoenen waardoor ze effectiever aan de slag kunnen. 
  • Intervisie is een sociaal proces waar de deelnemers elkaar helpen en van elkaar leren. Dit verstevigt de onderlinge band en solidariteit. 
  • Deelnemers leren nieuwe perspectieven te ontdekken met betrekking tot verschillende werksituaties.